Ga door naar hoofdinhoud
Voetballer

Voetbal blijft leider in blessures, maar risico lijkt af te nemen

Voetbal staat al lange tijd bekend als de sport met het hoogste aantal blessures, vooral omdat het de grootste teamsport is. De nieuwste cijfers van 2022 van VeiligheidNL laten een positieve ommekeer in de blessurecijfers zien. Hoewel het aantal blessures in het algemeen licht is gestegen, blijkt het risico op blessures ten opzichte van vóór de coronatijd te zijn afgenomen.

Na twee coronajaren waarin hardlopen de sporttak was met het grootst aantal blessures, werden in 2022 weer de meeste blessures opgelopen tijdens voetbal. Het risico op een blessure tijdens voetbal is daarentegen kleiner dan voor de coronajaren, namelijk 5,6 blessures per 1.000 uur voetbal. In 2018 en 2019 was dit nog 7,3, respectievelijk 6,8 blessures.

Fitness staat van de drie sporttakken met veel blessures in 2022 op nummer twee. Dit wordt vooral veroorzaakt door de vele fitnessers en het groot aantal uren dat zij de sport beoefenen. Het risico om tijdens fitness geblesseerd te raken is al jaren relatief laag. Hardlopen was in 2022 weer de sporttak met het op twee na grootste aantal blessures, na voetbal en fitness.

Knieblessures op nummer één

Van de drie grootste blessuresporten zien we dat van alle veldvoetbalblessures 81 procent een blessure aan de benen was, vooral aan de knie (26%) en de enkel (21%). Ook voor hardlopen geldt dat de meerderheid van de blessures (91%), vooral knieblessures (39%) en blessures aan het been (16%) waren. Fitness kende vooral veel blessures aan de schouder (24%), de knie (19%) en de rug of rugwervels (16%). Knieblessures blijven een belangrijk aandachtspunt binnen de Nederlandse sportwereld. Deze blessures vergen vaak medische behandeling en leiden tot langdurig sportverzuim.

Aandacht voor sportblessurepreventie

Blessures tijdens veldvoetbal verdienen aandacht vanwege de omvang, maar de kans op een blessure ten opzichte van vóór de coronatijd lijkt af te nemen. “De juiste warming-up en training maken het verschil in het voorkomen van blessures. Met jaarlijks veel wisselende trainers bij sportverenigingen, is het belangrijk om hier altijd aandacht aan te besteden” – Martijntje Bakker, directeur/bestuurder VeiligheidNL.

Initiatieven als het blessurepreventieve trainingsprogramma ‘Voetbalfit’ van de KNVB, Athletic Skills Model en VeiligheidNL kunnen een rol spelen bij het verder verminderen van sportuitval- en sportverzuim door blessures bij voetbal. “Nederland telt ruim een miljoen voetballers. Door hun sportbeoefening werkt deze enorme groep wekelijks aan fysieke fitheid met een positief effect op hun gezondheid. Voetbal is wel een contactsport en daarmee neemt de kans op blessures ook toe. Goed om te zien dat met alle aandacht voor blessurepreventie deze kans verder is afgenomen” – Edwin Goedhart, Bondsarts KNVB.

Een grotere inzet is wellicht nodig om sporters aan te zetten de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. De genoemde samenwerkingspartners gaan zich hier het komende jaar op richten.

Samenwerken op dit onderwerp?

Ook interessant voor jou

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder