Ga door naar hoofdinhoud
Peuter pakt mok met hete thee

Twee jonge kinderen per dag op SEH door ongeluk met hete vloeistof

Verbranding staat in de top 5 van ernstige ongevallen bij kinderen van 0 – 3 jaar. In 2022 belandden maar liefst 700* kinderen in deze leeftijdsgroep op de Spoed Eisende Hulp (SEH) na een ongeluk met hete vloeistof, voornamelijk thee. Vooral kinderen van één jaar zijn vaak het slachtoffer (52%). Meer dan de helft van deze kleine slachtoffers zijn jongens (56%). In ruim een kwart van de gevallen wordt het kind na bezoek aan de SEH ook opgenomen in het ziekenhuis.

In 84% van de gevallen gebeuren deze ongelukken thuis, terwijl ouders in dezelfde ruimte zijn. Een kort onbewaakt moment is genoeg voor een kind om een kop hete thee, koffie of soep van een tafel of aanrecht te trekken, of uit de handen van hun ouders te slaan of schoppen. Vaak zien ouders het ongeluk gebeuren, maar kunnen ze niet op tijd ingrijpen.  

Plotselinge mijlpalen zoals kruipen of zich optrekken brengen nieuwe risico's met zich mee, zeker voor nieuwe ouders. "Ik wist echt niet dat mijn kind dat al kon", is een veelgehoorde reactie na een ongeluk. Het is belangrijk om ouders bewust te maken van de snelle ontwikkeling van hun kind en te zorgen dat ze op tijd maatregelen nemen. 

Wat kun je doen voor ouders? 
Onze Veilig Opgroeien uitvouwkaart geeft ouders een handig overzicht van de 7 belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van hun kind. Zo kunnen ze de ontwikkeling van hun kind goed inschatten en leren ze wanneer en hoe ze hun kind kunnen beschermen of juist versterken. Geef de uitvouwkaart aan ouders bij het huisbezoek of het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Of verwijs ouders naar de Mijlpalencheck op kinderveiligheid.nl

Ook handig: De 4 van Veilig Theedrinken vat onze vier belangrijkste adviezen samen en is nu beschikbaar in 11 talen. 

 

*Letsel Informatie Systeem 2022 VeiligheidNL 

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.