Ga door naar hoofdinhoud
4vuurwerkveilig

Scholencampagne 4vuurwerkveilig gestart

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Daarmee ook het afsteken van vuurwerk. Vuurwerk is mooi, maar er raken jaarlijks helaas veel mensen gewond door vuurwerk. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen en omstanders. Om kinderen bewust te maken van de gevaren, biedt VeiligheidNL sinds 2015 het gratis lespakket 4vuurwerkveilig aan.

Tijdens de vorige jaarwisseling liepen ongeveer 480 kinderen onder de 16 jaar verwondingen op. Zo'n 4 op de 10 slachtoffers was omstander, bij kinderen onder de 12 jaar zelfs 5 op de 10. Hoewel kinderen geen vuurwerk mogen afsteken, zijn veel kinderen er wel mee bezig. 4vuurwerkveilig is een digitaal lespakket voor groep 7 en 8, dat leerlingen op een effectieve manier bewustmaakt van de gevaren van vuurwerk. Centraal staan de 4 belangrijkste tips voor een veilige jaarwisseling.

Het lespakket is vanaf nu gratis aan te vragen voor leerkrachten via www.veiligheid.nl/4vuurwerkveilig.

Digitaal lespakket 4vuurwerkveilig

Voor leerkrachten van groep 7 en 8. 

Vraag nu aan

Wat is er nieuw?

Het lespakket is geactualiseerd met de nieuwste cijfers en vuurwerkregels en aanvullende uitleg over de risico's van de verschillende vuurwerktypen. Goede bescherming is al jaren een belangrijk element van het lespakket, als toevoeging op de tips adviseren we ook om gehoorbescherming te dragen. Het lespakket bestaat onder andere uit een (video)presentatie, quiz en werkbladen met puzzels, experimenten en een huiswerkopdracht. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kan de leerkracht één les geven, of de lesstof verspreiden over meerdere lessen. 

Nieuw in het lespakket: een video met vuurwerkslachtoffer Sjoerd (9) die leerkrachten in de klas kunnen bespreken. Hij kreeg vorig jaar ongemerkt F1-vuurwerk in zijn bezit en raakte gewond. En een video speciaal voor ouders die je kunt delen in de ouder-nieuwsbrief of -app. In deze video vertelt de moeder van Sjoerd wat er mis ging en geeft een arts van het Radboudumc tips voor een veilige jaarwisseling. Kopiëer de link en deel deze met ouders/verzorgers. 

placeholder
Thema

Veilig Productgebruik

Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder