
Veilig Productgebruik
Drie keer meer SEH-bezoeken na ongeval met alcohol dan gedacht
Al lange tijd is bekend dat er sprake is van onderregistratie van het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) als gevolg van een ongeval waarbij alcohol betrokken was. Dit komt doordat niet altijd wordt uitgevraagd of er voorafgaand aan het ongeval alcohol gedronken is. Op basis van vervolgonderzoek onder meer dan 2.500 SEH-bezoekers*, concludeert VeiligheidNL dat ruim drie keer meer mensen voorafgaand aan het ongeval alcohol gedronken had dan eerder werd geregistreerd.**
Alcoholgebruik kan een rol spelen in het oplopen van letsel door een ongeval, zoals een val van een trap of fiets, of als gevolg van geweld na alcoholmisbruik. Registratie op de SEH van alcoholgebruik dat voorafging aan ongevallen is doorgaans onvolledig, omdat bij bezoek aan een SEH-afdeling niet stelselmatig geregistreerd wordt of er voorafgaand aan het ongeval alcohol gedronken is.
Onderregistratie
Om een accurater en actueler beeld te krijgen van het daadwerkelijke aantal SEH-bezoeken waarbij alcohol betrokken was, heeft VeiligheidNL in 2023 een vervolgonderzoek uitgevoerd onder personen die een SEH-afdeling hebben bezocht als gevolg van een ongeval. Hieruit blijkt dat een veel grotere groep SEH-bezoekers (11%) voorafgaand aan het ongeval alcohol had gedronken dan eerder gedacht. Daarmee wordt het totaal aantal SEH-bezoeken als gevolg van ongevallen met alcohol voor 2023 geschat op ruim 62.000.
“Een betrouwbaarder en gedetailleerder beeld over alcoholgerelateerde ongevallen biedt betere aanknopingspunten voor preventie van zulk letsel”, vertelt Martijntje Bakker, directeur bij VeiligheidNL. “Ook willen we met dit onderzoek meer inzicht geven in wat de oorzaken en gevolgen zijn van alcoholgerelateerde ongevallen en welke factoren het risico hierop beïnvloeden.”
Kenmerken slachtoffers en ongevallen
Van de slachtoffers met een alcoholgerelateerd ongeval dronk 57% het laatste glas binnen één uur vóór het ongeval. Ook dronken drie op de vier slachtoffers meer dan twee glazen. Drie op de vijf slachtoffers was man en bijna 30% was 18 tot 25 jaar oud.
Slachtoffers die alcohol hadden gedronken, noemden het eigen gedrag het vaakst als oorzaak van het ongeval. Dit is significant vaker dan bij de slachtoffers die geen alcohol hadden gedronken. Ook hadden de slachtoffers die alcohol hadden gedronken vaker licht- of ernstig hersenletsel. Slachtoffers van een alcoholgerelateerd ongeval dronken relatief vaker (dagelijks, een paar keer per week of wekelijks) dan de Nederlandse bevolking, waarbij het aannemelijk is dat regulier alcoholgebruik een risico vormt.
Registratie ongevallen met alcohol
VeiligheidNL rapporteert sinds 2007 voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jaarlijks de meest recente cijfers uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) over SEH-behandelingen naar aanleiding van ongevallen en geweldpleging waarbij alcohol betrokken was. Alcoholgerelateerde ongevallen zijn daarbij gedefinieerd als SEH-bezoeken met letsel (geen intoxicatie), waarbij betrokkenheid van alcohol geregistreerd werd.
* In totaal vulden 2.573 slachtoffers van 16 jaar of ouder een vragenlijst in binnen 4 maanden na hun SEH-bezoek.
** Er waren in deze groep 3,15 keer meer ongevallen waarbij alcohol betrokken was dan uit de registratie/triage op SEH-afdelingen van ziekenhuizen van het Letsel Informatie Systeem bleek.
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.