Kinderveiligheid
De Risicomonitor verandert per 1 januari 2025
De Risicomonitor is dé tool voor een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid. Maar vanaf januari 2025 verandert de Risicomonitor: er komen twee aparte tools. VeiligheidNL richt zich met hun tool op het veiligheids- en gezondheidsbeleid voor de kinderopvang. FCB biedt een RI&E-tool voor arbobeleid via Kinderopvang werkt!, Jeugdzorg werkt! en Sociaal Werk werkt!.
3 september 2024 - De lancering van de nieuwe Risicomonitor komt steeds dichterbij. Tijd om een inkijkje te geven in hoe de nieuwe Risicomonitor jullie gaat helpen bij het actueel en levend houden van jullie veiligheids- en gezondheidsbeleid.
Let op!
Gebruik je alleen het domein medewerkers in de Risicomonitor? Dan kun je deze vanaf 1 januari 2025 niet meer gebruiken. Meld je voor 1 januari aan bij Jeugdzorg Werkt!, Sociaal Werk werkt! of Kinderopvang werkt!. Zij bieden vanaf dan een nieuwe RI&E tool aan om het arbobeleid op te zetten en actueel te houden
De nieuwe Risicomonitor is ontworpen om medewerkers actief en cyclisch te betrekken bij het V&G-beleid. Daarnaast ondersteunt de tool het uniform werken op al jullie locaties volgens het organisatiebeleid. Doordat een organisatie diverse activiteiten voorbereidt en inplant, besparen locaties waardevolle tijd, die ze aan de kinderen kunnen besteden. Daarnaast helpt de Risicomonitor ook om beleid te integreren in de dagelijkse werkzaamheden en om vanuit de organisatie eenvoudig overzicht te houden.
Hoe werkt de Risicomonitor voor een organisatie met meerdere locaties?
Als organisatie richt je een complete en uniforme beleidscyclus in op basis van het overkoepelende organisatiebeleid. Hierbij doorloop je de volgende stappen:
- Je geeft suggesties voor grote risico’s
Een belangrijk onderdeel van het veiligheids- en gezondheidsbeleid is het identificeren en beschrijven van grote risico’s die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen. In deze stap bepaal je welke risico’s vanuit de organisatie van groot belang zijn om op alle locaties te vermijden. Locaties kunnen deze lijst verder aanvullen met risico’s die specifiek gelden voor hun eigen situatie.
- Je geeft suggesties voor kleine risico’s
Veilig en gezond opgroeien betekent niet alleen het vermijden van risico’s, maar ook het leren omgaan ermee, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Jullie spelen hierbij een belangrijke rol. Het veiligheids- en gezondheidsbeleid beschrijft daarom ook hoe kinderen op elke locatie leren omgaan met kleinere risico’s. Bied de locaties inspiratie of richtlijnen vanuit het organisatiebeleid, of bepaal welke kleine risico’s jullie organisatie-breed willen aanpakken.
- Je actualiseert het beleid
Volgens de wet IKK is het verplicht om voor elke locatie een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben. In deze stap controleer je of er in het organisatiebeleid wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige cyclus. Dit geeft de afzonderlijke locaties kaders voor hun locatiebeleid.
- Je kiest thema’s en richt deze in
Voor elke beleidscyclus kun je kiezen uit acht thema’s. Je selecteert de thema’s waarmee je deze cyclus wilt werken (allemaal of een selectie) en stelt hiervoor checklists en werkvormen op die op de locaties uitgevoerd kunnen worden.
- Je plant alle werkzaamheden in
Vervolgens bepaal je de totale duur van de beleidscyclus, waarbij je kunt kiezen uit een periode van 1, 1,5, 2 of 3 jaar. Je plant alle activiteiten in voor deze periode, zowel voor de locatieverantwoordelijke als voor de medewerkers.
Aan de slag op de locaties
Wanneer alles is ingesteld, kun je de informatie eenvoudig in één keer doorsturen naar alle locaties. Daar gaat het hele team aan de slag met het uitvoeren van de activiteiten en het actualiseren van hun locatiebeleid.
Omdat op locatieniveau niet meer hoeft te worden nagedacht over wat, wanneer en hoe, bespaart dit kostbare tijd. Daarnaast wordt er op elke locatie op een uniforme manier gewerkt, wat het voor jou eenvoudig maakt om de voortgang te monitoren.
Hoe werkt dat dan, als je maar één locatie hebt?
Heb je een kinderopvangorganisatie met één locatie? Dan werkt het bijna hetzelfde als hierboven beschreven, alleen zet je je de cyclus voor jezelf klaar. Ook nu selecteer je met welke thema’s je aan de slag wilt en richt ze in door checklists en werkvormen klaar te zetten. Daarna plan je de activiteiten in. Die je vervolgens samen met je team uitvoert.
De 9 meest gestelde vragen over de nieuwe Risicomonitor
We hebben de antwoorden op de 9 meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Veiligheids- & gezondheidsbeleid voor kinderen
4 juni 2024 - Sinds afgelopen jaar werkt VeiligheidNL achter de schermen hard aan het ontwikkelen van een geheel nieuwe Risicomonitor. In samenwerking met diverse kinderopvangorganisaties en de inspectie ontwikkelen we een tool die helpt bij het opstellen van een V&G-beleid voor kinderen, maar vooral ook bij het continu en samen met medewerkers actualiseren en naleven ervan. Iets waar elke kinderopvangorganisatie toe verplicht is vanuit de wet IKK.
De nieuwe Risicomonitor helpt kinderopvangorganisaties om:
- Het beleid samen met medewerkers actueel te houden
- Samen de grote en kleine risico’s te bepalen
- Een uniform beleid te voeren over alle locaties van de organisatie
- Overzicht te houden over de voortgang van V&G-activiteiten op alle locaties
- Op organisatieniveau zoveel mogelijk activiteiten (op maat) klaar te zetten voor, zodat de medewerkers op locatie direct aan de slag kunnen.
Ben je geen kinderopvangorganisatie, maar wel werkzaam in de branche Sociaal Werk of Jeugdzorg? Ook dan kun je de Risicomonitor (blijven) gebruiken.
RI&E en arbobeleid
Vanaf januari 2025 bieden Jeugdzorg Werkt!, Sociaal Werk werkt! en Kinderopvang werkt! een vernieuwde RI&E tool aan, die de basis vormt voor arbobeleid. Lees meer op Kinderopvang werkt!, Jeugdzorg werkt! of Sociaal Werk werkt!.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.