Kinderveiligheid
Alarmerende toename van wiegendoden in Nederland
In Nederland zijn het afgelopen jaar 39 baby's jonger dan 1 jaar onverwachts overleden, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Unexpected Death in Infancy*' (SUDI) genoemd. Het aantal gevallen is aanzienlijk hoger dan de gemiddeld 25 gevallen per jaar die de afgelopen jaren werden geregistreerd. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoewel Nederland het laagste wiegendoodcijfer ter wereld heeft, is de recente stijging alarmerend. In 1986 werden er maar liefst 202 gevallen van wiegendood geregistreerd. Door intensieve voorlichting en preventiemaatregelen is dit aantal geleidelijk afgenomen en stabiel gebleven sinds 2006. VeiligheidNL houdt nauwlettend in de gaten of deze toename slechts een eenmalige piek is of dat er sprake is van een aanhoudende trend.
Voorlichting blijft belangrijk
Ouders kunnen het risico op wiegendood verkleinen met preventieve maatregelen. “Voorlichting aan ouders is én blijft heel belangrijk”, benadrukt Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL. "Om ervoor te zorgen dat ouders vertrouwd raken met en zich houden aan de preventieadviezen, is het essentieel om de aandacht voor veilig slapen te vergroten op alle plekken waar voorlichting aan ouders wordt gegeven. Alleen samen kunnen we deze verontrustende stijging weer ombuigen."
VeiligheidNL heeft de belangrijkste adviezen over veilig slapen samengevat in ‘De 4 van Veilig Slapen’:
Als ik mijn baby in bed leg, …
- … dan leg ik het op de rug.
- … dan leg ik het in een eigen bedje of wieg.
- … dan leg ik het in een slaapzak.
- … dan leg ik het in een leeg bedje, zonder zachte materialen.
*Internationaal komt wiegendood het best overeen met SUDI, een samenstelling van meerdere categorieën van plotseling en onverwacht overlijden van baby's, waaronder Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). In 2019 zijn er 31 baby's overleden die onder de SUDI vallen. In 2020 was dat aantal 28 en in 2021 27. In 2022 steeg dit getal naar 39 baby's.
Meer over onderwerpen:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.