Ga door naar hoofdinhoud
Vrouw met oortjes in

Onze visie op de preventie van gehoorschade

Je kon er bijna niet omheen. De afgelopen weken is er naar aanleiding van verschillende artikelen in het AD veel aandacht geweest voor gehoorschade en de preventie ervan. Vanuit mijn rol als programmamanager Gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL ben ik natuurlijk blij met de aandacht voor dit groeiende probleem.

Foto van Saskia Kloet
Auteur
Saskia Kloet

Vroege opsporing en voorlichting

Wat mij vooral opviel in alle reactie is dat er veel 'oplossingen' geopperd worden om gehoorschade te voorkomen. Graag deel ik vanuit mijn kennis over dit onderwerp en onze letselpreventie kennis en ervaring wat ik denk dat in ieder geval nodig is: 

  1. Vroege opsporing van beginnende gehoorschade: er is weinig zicht op hoe groot de problematiek werkelijk is omdat na het JGZ contactmoment met kinderen in de leeftijd van 5 a 6 jaar het gehoor niet meer structureel gemeten wordt. Dit terwijl uit onderzoek van o.a. Erasmus MC blijkt dat 1 op de 7 kinderen tussen de 9 en de 11 jaar al beginnende gehoorschade heeft. Gehoorschade is niet direct merkbaar. Dat maakt het ontzettend belangrijk dat de vroege opsporing ervan wordt geïntensiveerd. Denk dan aan één extra structureel screeningmoment op scholen in de leeftijdsgroep tussen 11 en 15 jaar. En zet daarnaast in op het stimuleren van thuistesten via de oorcheck.nl. Naast dat we hiermee inzicht krijgen in de status van het gehoor en ontwikkelingen over tijd daarin is het doen van de oorcheck ook een moment dat kinderen en jongeren bewust maakt van het belang van een goed gehoor en het nemen van preventieve maatregelen.  

  1. Voorlichting: Met de wetenschap dat blootstelling aan (hard) geluid in met name de eerste tientallen jaren zorgt voor de grootste achteruitgang van gehoor val ik terug op het aloude “jong geleerd, is oud gedaan. Met een veel grotere inzet op voorlichting al vanaf jonge leeftijd, inspelend op relevant risicogedrag, kan bewustwording, kennis en preventief gedrag positief beïnvloed worden. Bestaande voorlichting kan geïntensiveerd worden, maar vraagt ook aanvullend onderzoek. Daar waar door onder andere onderzoeken naar en experimenten bij uitgaanspubliek (16+) al meer bekend is vanuit de campagne I Love My Ears, is er nog veel kennis nodig over wat werkt in voorlichting bij met name jonge kinderen en jongeren. 

Kan het niet zachter?

Dan tenslotte toch ook een reactie op de luide roep “het moet zachter”. Een logische gedachte. Mijn vraag en twijfel hierbij is wel of dit een reële oplossing is voor het probleem. Een norm die voor vrijetijdsgeluid (door experts) als veilig wordt beschouwd is 88 decibel. Dit kan je vergelijken met een drukke kroeg op zaterdagmiddag met meerdere bezette tafels en een radio op de achtergrond. Ik denk niet dat het realistisch is om overal vrijetijdsgeluid zo te organiseren dat het veilig is voor iedereen. Gaan we dan ook geluidsdempers zetten op de Formule 1 auto's? Daar waar geluid zachter kan, ja. Plus geluidsblootstelling stapelt. Dus luisteren naar muziek op je telefoon, motorrijden, werken in lawaai en uitgaan telt bij elkaar op. Er blijft hoe dan ook een eigen verantwoordelijk om zelf zuinig te zijn op je oren en je soms dus te beschermen tegen hard geluid.  

Podcast

Saskia Kloet spreekt met Luna van der Waarde in een podcast van ANP over gehoorschade en vertelt waarom het aantal jongeren met oorsuizen toeneemt, welke maatregelen nodig zijn, en waarom een oorcontrole en vooral goede voorlichting reëlere maatregelen zijn dan overal de muziek zachter. 

 

 

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder