Kinderveiligheid
Onderzoek 'Hoe kindveilig is jouw huis?'
In samenwerking met Ouders van Nu hebben we via hun social media kanalen een onderzoek gedaan onder bijna 2.500 ouders naar de preventiemaatregelen die ze wel of juist niet nemen in huis om ongevallen of letsel te voorkomen.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Bijna 2.500 ouders kregen 7 verschillende vragen voorgelegd over de veiligheid in huis. De opvallendste resultaten zetten we voor je op een rij.
De resultaten samengevat
- 60% van de ondervraagden had geen traphekje boven- én onderaan trap. Zelfs meer ouders hebben een traphekje bovenaan de trap terwijl het vaak misgaat met kleine kinderen die op ontdekkingstocht gaan en al kruipend al snel halverwege de trap zitten.
- 41% van de ondervraagden bewaart vaatwastabletten in een la die niet op slot kan. Vaatwastabletten zien er voor kinderen uit als snoepjes. En ze ontdekken graag met hun mond. Er belanden jaarlijks 1.000 kinderen met een vergiftiging op de eerste hulp. Het opbergen van schoonmaakmiddelen blijft dus een belangrijk aandachtspunt.
- 2 op de 3 ouders bekijkt het huis niet door de ogen van hun kind. Ondanks ons advies aan jonge ouders dit te doen, geeft slecht 1 op de 3 ouders aan dit in de praktijk te brengen. Pas als je zelf op je knieën door het huis gaat, zie je waar de gevaren zijn. Want zo’n stopcontact, ziet er dan opeens uit als een blij gezichtje…
Ook uit de open antwoorden blijkt weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Veel ouders hebben een situatie meegemaakt in huis waarvan zij schrokken. Van vingers of een pen in het stopcontact tot een batterij in de mond. Maar ook kleine kinderen die onverwacht al halverwege of bovenaan de trap zaten.
Download het volledige onderzoeksrapport
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.