Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie dame en fysio handen vast

Stevige ambitie op valpreventie in nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid

Het terugdringen van het risico op spoedeisende hulp bezoek na een val is één van de ambities uit de nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024.

De nota, die recent is gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beschrijft de landelijke prioriteiten op het gebied van publieke gezondheid. Deze prioriteiten geven richting aan gemeenten voor de invulling van hun lokale nota. Voor valpreventie willen en kunnen wij gemeenten snel op weg helpen om dit lokaal vorm te geven.

Het is een stevige ambitie om het risico op spoedeisende hulp bezoek te verminderen, maar tegelijkertijd heel belangrijk. We zijn dan ook blij dat valpreventie bij ouderen zo nadrukkelijk is opgenomen in de nota bij de prioriteit Vitaal Ouder Worden”, aldus Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. Op dit moment belandt er elke 4 minuten iemand van 65 jaar en ouder op de spoedeisende hulp na een val. In 2019 waren dat er totaal al 109.000. Door de vergrijzing neemt het aantal valongevallen bij ouderen de komende jaren alleen maar toe. In 2050 wordt een stijging van 47% verwacht.

Webinar ter ondersteuning gemeente en GGD

Dat betekent werk aan de winkel. Effectieve valpreventie vraagt samenwerking op lokaal niveau en de gemeente en GGD kunnen hier een belangrijke rol in vervullen. Wietske Hoekstra: “Om beleidsmakers binnen gemeenten en GGD’en snel op weg te helpen geven we op 1 oktober 2020 een webinar. Ook is het altijd mogelijk om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij onze valpreventie consultants.” We kunnen bijvoorbeeld helpen om de lokale problematiek in kaart te brengen, adviseren over welke lokale professionals of partijen betrokken kunnen zijn bij valpreventie en welke interventies of programma’s het beste aansluiten bij de lokale praktijk

Het webinar was op 1 oktober 2020, maar is nog beschikbaar om terug te kijken. Door de live-kijkers is het webinar beloond met een dikke 8.

Valpreventie bij ouderen loont

Letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De preventie ervan draagt direct bij aan minder letsels maar vergroot o.a. ook de kwaliteit van leven, verbetert mobiliteit en verminderd eenzaamheid. Hierbij sluit het ook goed aan bij de brede visie op publieke gezondheid die centraal staat in de nota. Valpreventie leent zich goed om snel aan te pakken. Er is namelijk veel bekend over wat werkt en er zijn meerdere (kosten)effectieve programma’s en interventies beschikbaar. Het succes ervan hangt samen met een goede lokale organisatie.

Meer lezen of zelf aan de slag?

  • Rekenhulp: bereken voor uw gemeente / populatie of regio hoe vaak ouderen vallen, wat dat kost en wat preventie kan besparen en oplevert.
  • Wat werkt in valpreventie: in dit rapport staan de meest recente inzichten over wat werkt in valpreventie bij thuiswonende ouderen.
  • Lokaal Vitaal: dit digitale handboek neemt u stap voor stap mee om te komen tot een effectieve en integrale aanpak valpreventie

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder