Ga door naar hoofdinhoud
Illustratie Risicoach boom met kinderen

Risicoach: aan de slag met risicovol spelen

Risicovol spelen is goed voor de ontwikkeling van het opgroeiende kind, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Veel kinderdagverblijven en BSO’s zijn dan ook al bezig met dit thema. Meer weten over hoe jij er mee aan de slag kunt? De Risicoach toolkit geeft voldoende kennis, inzicht, onderbouwing, vaardigheden en inspiratie om als kinderopvang stap voor stap aan de slag te gaan met risicovol spelen.

Doel

Kinderopvangorganisaties helpen om kinderen in hun opvang risicovol te laten spelen.

Doelgroep

Kinderopvangorganisaties

Aanpak

De Risicoach toolkit is een online leeromgeving, met ondersteunende materialen en verdiepende trainingen als optionele extra’s. Met het doorlopen van de online Risicoach (met het hele team) leren medewerkers in de kinderopvang stap voor stap om aan de slag te gaan met risicovol spelen.

Het besef dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van een kind, is de laatste jaren flink gegroeid bij kinderopvangorganisaties. Toch heeft 73% van de KDV’s en BSO’s behoefte aan meer informatie, of zoekt ondersteuning bij het invoeren van risicovol spelen. Want in de praktijk blijkt het lastig een goede balans te vinden tussen uitdagen en beschermen. Hoe ga je om met over-beschermende ouders en bezorgde collega's? Hoe voldoe je aan de eisen van de inspectie? Hoe ga je om met verschillen tussen kinderen, hoe begeleid je het spel en wanneer grijp je in? 

Wat houdt de Risicoach in?

De Risicoach toolkit is speciaal ontwikkeld voor kinderopvangorganisaties. Het geeft medewerkers voldoende kennis, inzicht, onderbouwing, vaardigheden en inspiratie om risicovol spelen succesvol toe te passen in hun kinderopvang. De basis van de toolkit is een online leeromgeving, met ondersteunende materialen en verdiepende trainingen als optionele extra’s.

Voordelen Risicoach

  • Stap voor stap aan de slag met risicovol spelen
  • Voor hele team: op de groep én op beleid
  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Gebruiksvriendelijk
  • In de praktijk getest

 

Voor wie is de Risicoach?

De toolkit is ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers én medewerkers die zich bezighouden met het beleid. De twee versies die we voor hen ontwikkeld hebben, zijn speciaal afgestemd op de specifieke behoeften en belemmeringen waar deze twee groepen tegenaan lopen in de praktijk. 

We adviseren je om de Risicoach met het hele team te doorlopen, zodat risicovol spelen door alle betrokkenen binnen de locatie gedragen wordt.

Ik vind de Risicoach leuk opgezet, het is makkelijk om doorheen te lopen en je blijft geboeid omdat de theorie wordt afgewisseld met filmpjes. De hoofdstukken maakten dat we met elkaar gingen sparren over onze eigen invulling van risicovol spelen op de werkvloer. De Risicoach heeft het onderwerp levend gemaakt en iedereen geënthousiasmeerd!

Pedagogisch medewerker

Risicoach gebruiker
placeholder
8,8
Gebruikers beoordelen de Risicoach positief; ze geven de Risicoach als gemiddeld cijfer een 8,8.

Partners van de Risicoach

We hebben de Risicoach ontwikkeld in samenwerking met BMK, BK, BOinK, PPINK, GGD GHOR Nederland en met consultatie van pedagoog en onderzoeker Martin van Rooijen

Aan de slag

Ga als pedagogisch medewerker of beleidsmedewerker aan de slag met de Risicoach. Na het doorlopen van de toolkit met je team, zijn jullie allemaal volwaardige Risicoaches die risicovol spelen kunnen aanbieden in jullie dagelijkse praktijk.
placeholder
Scan

Hoe scoort jouw organisatie?

Wil je weten hoe ver jouw organisatie al is met risicovol spelen?
Doe de Risicoach-scan
placeholder
Meld je aan!

Gratis proefaccount

Maak een gratis proefaccount aan op derisicoach.nl. Hiermee heb je beperkt toegang tot de modules en activiteiten, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de Risicoach er uit ziet en wat je ervan kunt verwachten.
Aanmelden
Inhoud

De toolkit bevat modules over:

  • de basiskennis over risicovol spelen; waarom is het belangrijk voor kinderen, wat zijn de voordelen, welke vormen zijn er en hoe verschilt de insteek per ontwikkelfase van het kind?
  • hoe je risicovol spelen op kunt nemen in het beleid van de organisatie; hoe ontwikkel je samen een visie en stel je met het team uitgangspunten vast, rekening houdend met de verschillen van pedagogisch medewerkers onderling. En hoe maak je een onderbouwing voor ouders en inspectie?
  • hoe je kunt communiceren over risicovol spelen naar collega’s, ouders en inspectie; welke weerstanden zijn er, hoe kunnen deze weggenomen worden en hoe ga je dit gesprek aan?
  • het werken met risicovol spelen; wat zijn de aandachtspunten en waar let je op in de voorbereiding, het stimuleren en begeleiden van risicovol spelen? 
  • inspiratie voor risicovol spelen; voorbeelden en speelsuggesties om risicovol spelen succesvol toe te blijven passen in de kinderopvang.
placeholder
Praktische info

Wat kost de Risicoach?

Heb je na het aanmaken van een proefaccount genoeg gezien? Maak dan een organisatie-account aan voor toegang tot de hele online leeromgeving. Dit kost € 27,50 (excl. BTW) per gebruiker. Hiermee heb je gedurende 1 jaar toegang tot de Risicoach toolkit.

 

Bij het aanmaken van een organisatie-account kun je het aantal gebruikers binnen jouw organisatie aangeven. En kun je 1 of meerdere locaties aanmaken. Vanaf 51 gebruikers binnen één organisatie geldt een korting van 10%. Het tarief per gebruiker komt dan neer op € 24,75 (excl. BTW).

placeholder
placeholder
Meld je aan!

Word Risicoach

Meld je nu aan voor de Risicoach en ga binnen jouw kinderopvang aan de slag met risicovol spelen!
Aanmelden
placeholder
Ondersteunende materialen

Goed Gespeeld

Om je te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van risicovol spelen bij kinderen van 0 t/m 4 jaar, ontwikkelden we samen met de Gezonde Kinderopvang verschillende materialen: voorlichtingsvideo, posters, pleisters, stickervellen en een handleiding.

Met deze materialen kan je binnen jouw organisatie, groep of locatie het gesprek aangaan met collega's én ouders. De ondersteunende materialen zijn gratis te downloaden, of te bestellen tegen kostprijs. 
Naar de materialen
Training

Extra optie: Verdiepende trainingsmodules

Voor iedereen die (met het team of individueel) nog behoefte heeft om de diepte in te gaan op een aantal onderwerpen, bieden we enkele 3 uur durende, verdiepende trainingen aan; over het belang van en hoe het gesprek aan te gaan over risicovol spelen, en over hoe je concreet aan de slag kunt gaan.

We bieden deze trainingen aan op jouw locatie, zodat je deze tegelijk met het hele team kunt volgen. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en samenwerking binnen het team. Maar we bieden de trainingen ook individueel aan, als open inschrijving. Deze trainingen plannen we gedurende het jaar en worden gegeven vanuit ons kantoor in Amsterdam. Meer informatie en aanmelden kan via onderstaande links.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder