Ga door naar hoofdinhoud
Pleister Goed Gespeeld op been

Goed Gespeeld-materialen

Veel kinderopvangorganisaties ervaren dilemma’s bij het geven van ruimte aan kinderen om uitdagend te spelen. Zij hebben te maken met de inspectie van de GGD, protocollen van de eigen organisatie om aansprakelijkheid te voorkomen en de vaak overbeschermende houding van ouders. Om pedagogisch medewerkers te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van uitdagend spelen bij kinderen van 0-4 jaar, ontwikkelden we samen met de Gezonde Kinderopvang diverse Goed Gespeeld-materialen.

Doel

pedagogisch medewerkers ondersteunen bij het in de praktijk brengen van uitdagend spelen bij kinderen van 0-4 jaar.

Doelgroep

pedagogisch medewerkers

Aanpak

Met deze materialen kun je binnen jouw organisatie, groep of locatie het gesprek aangaan met collega's én ouders. 

Als kinderen uitdagingen aangaan, grenzen verleggen en risico’s inschatten, dan is dat goed voor hun ontwikkeling. Ze worden er motorisch vaardiger door, zelfverzekerder en socialer. En het verhoogt hun zelfredzaamheid. Bij uitdagend spelen kunnen kinderen stevig stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen. Daar komt wel eens een schram of schaafwond bij kijken. En daar is helemaal niks mis mee, dat noemen wij juist ‘Goed Gespeeld’.

Helaas ervaren veel kinderopvangorganisaties dilemma’s om kinderen uitdagend te laten spelen. Door de inspectie van de GGD, protocollen van de eigen organisatie om aansprakelijkheid te voorkomen of de overbeschermende houding van ouders. Om pedagogisch medewerkers te ondersteunen bij het starten met uitdagend spelen, ontwikkelden we samen met de Gezonde Kinderopvang diverse Goed Gespeeld-materialen.

Aan de slag

Met deze materialen kun je binnen jouw organisatie, groep of locatie het gesprek aangaan met collega's én ouders. Je krijgt ze gratis als je de verdiepende module Fysieke Veiligheid van Een Gezonde Start train-de-trainer hebt gevolgd. En kunt ze hieronder (bij)bestellen/downloaden.
Video

Het belang van uitdagend spelen

In de video wordt vanuit verschillende perspectieven het belang van uitdagend spelen belicht. De video is primair bedoeld voor de pedagogisch medewerker maar kan ook aan ouders worden getoond.

Bestel nu

Pleisters

Heeft één van de kinderen een schaafwond, bult of blauwe plek? Plak er een Goed Gespeeld-pleister op! Een bewijs dat ze ‘goed’ hebben gespeeld en het leuk vonden. Met de pleisters kun jij ouders vertellen dat uitdagend spelen gepaard kan gaan met een schram of schaafwond. En dat dat helemaal niet erg is, maar juist goed voor de ontwikkeling van het kind.

Er zijn 6 verschillende soorten pleisters en die zitten 'assorti' per 10 stuks in een mapje. Deze mapjes zijn tegen kostprijs te bestellen in sets van 100, 250 of 500 mapjes. De kosten zijn inclusief verzending naar 1 adres in Nederland.

Goed Gespeeld pleisters 100st.

122,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Goed Gespeeld pleisters 250st.

272,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Goed Gespeeld pleisters 500st.

497,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Bestel nu

Stickervel

Geef de kinderen af en toe een sticker; op hun hand, kleding of verstuur een digitale variant via de app of het ouderportaal. Het gaat er niet om dat kinderen echt een schaafwond of blauwe plek hebben opgelopen. Het gaat er vooral om dat ze ‘goed’ hebben gespeeld en het leuk vonden. Door de stickers te gebruiken, kun jij ouders vertellen dat stoeien, klimmen, rennen, struikelen of botsen gepaard kan gaan met een schram of schaafwond. En dat dat helemaal niet erg is, maar juist goed voor de ontwikkeling van het kind.

Pleister Goed Gespeeld rond

Goed Gespeeld stickervel

0,00 excl. BTW en evt. verzendkosten

Bestel nu

Posters

Laat zien dat jullie locatie de kinderen Goed laat Spelen. Hang de Goed Gespeeld-posters (set van 5) op en ga zo het gesprek met ouders aan.

Goed Gespeeld poster

Goed Gespeeld poster

0,00 excl. BTW en evt. verzendkosten

Download

Handleiding Goed Gespeeld-materialen

In deze handleiding staan alle materiaal nog eens voor je op een rijtje. Daarbij geven we aan hoe je ze kunt inzetten, voor wie ze bedoeld zijn en waar je ze kunt vinden. Veel succes!

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Zeina Bassa
Consultant
Zeina Bassa
Zeina Bassa is consultant bij VeiligheidNL voor het thema Kinderveiligheid.
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder